Bikarbonat - 5 husmorstips du behöver

Ett av de bästa mirakelmedel vi har hemma är bikarbonat. Du kan använda det till så otroligt mycket mer än vid bakning. Faktum är att om du söker efter husmorstips så kommer du hitta en stor mängd råd och hacks som handlar om just bikarbonat. Här har jag samlat ihop några av de du kommer få mest nytta av, eller som jag själv haft stor nytta av. 

1. Få bort dålig lukt i kylen

För att bli av med unken lukt i kylskåpet ställer du in en skål med bikarbonat. Du behöver inte hälla på vare sig citron eller annan vätska. Pulvret kommer att dra till sig den dåliga lukten och efter 2 till 3 dygn kan du slänga det i komposten och njuta av en väldoftande kyl.

2. Bleka tänder

Ja, det går att bleka tänder med bikarbonat. Man blandar ut pulvret med lite vatten så det blir en pasta och sedan är det bara att borsta. En liten varning bara! Det blir ett slipmedel och om du använder det ofta så kommer du slipa bort emaljen helt. Det vill du inte. 

3. Gör rent kaklet

Ett perfekt sätt att få bort svarta fogar på kaklet i badrummet är att pudra dem med bikarbonat. Spruta sedan på lite vatten med en vanlig blomspruta och gnid med en svamp. Det är enklare än man tror och det går snabbt. 

4. Få bort fläckar på mattan

Tappat rödvin eller har barnen råkat ut för en olycka på finaste mattan? Ingen fara! Med bikarbonat löser du problemet snabbt. Strö på pulvret och duscha försiktigt med vatten och gnid sedan fläcken så är den borta i ett nafs. 

5. Lugna orolig mage

Det går att fixa en sur kista också. Bikarbonat fungerar nämligen lite som Samarin. Ta en tesked med bikarbonat och bland ut med vatten och drick. Kanske inte så gott, men magen lugnar sig direkt. 

19 Feb 2024