Skatteåterbäring 2024 - Viktiga datum

Ekar det tomt på kontot och i plånboken? Vet du att du får pengar tillbaka på skatten men inte när? Var lugn, vi har koll åt dig. Här får du de viktigaste datumen för skatteåterbäring 2024 men också svar på några frågor om årets deklaration. 

Då kommer pengarna

Om du har deklarerat senast den 3 april och inte gjort några ändringar så kan du ha dina pengar redan den 9-12 april. Det krävs dessutom att du deklarerar digitalt via appen eller e-tjänsten hos Skattemyndigheten. Du behöver också ha Kivra för att ta emot din deklaration i tid. 

Deklarera senast den 2 maj för att få dina pengar i juni, och det spelar då ingen roll om du har gjort ändringar eller hur du valt att godkänna deklarationen. Om du inte fått slutskattebeskedet i april eller i juni så kommer återbäringen i augusti. 

Tre avdrag du inte får glömma

Har du ännu inte deklarerat? Då ska du kolla här. Vi ger dig tre avdrag du inte får missa:

  1. Kvittning av förluster mot vinster - Detta är ett avdrag många glömmer. Om du exempelvis har valt att investera pengar hos Fair Investments och gått med rejäl vinst och sålt? Då ska du skatta vinsten med 30%. Men har du samtidigt haft förluster på andra poster så kan du kvitta dem mot varandra. Du kan däremot inte skriva av enbart förluster. 
  2. Cykel till och från jobb - Cyklar du till jobbet? Då kan du lägga till 350 kr per år för cykelkostnader, men tänk på att dina totala resekostnader måste vara mer än 11 000 på ett år för att ge pengar tillbaka. 
  3. Kostnader för att söka jobb - Gäller dig som är arbetslös och har fått kostnader i samband med att du söker jobb. Resor, frimärken, utskrifter - det mesta som innebär en kostnad för dig när du söker jobb är avdragsgillt. 
29 Mar 2024