Proteinpulver före eller efter träningen?

Buddhismen handlar i mångt och mycket om att vara i balans. Med naturen, med familjen, med själen och inte minst med din kropp. Många buddhistmunkar vårdar sina kroppar minutiöst och ser till att både äta och träna rätt. Precis så är det med fitness också. 

Fitness handlar nämligen också om att ha balans i kroppen. Musklerna tränas för att vara i harmoni med varandra och genom att ta en proteinshake i samband med din träning så hjälper du till att upprätthålla denna balans på ett bra sätt. Men hur är det, ska man ta proteinpulver före eller efter träningen egentligen? Vilket är bäst?

Det beror på vad ditt mål är

Huruvida det är bäst att få i sig proteiner före eller efter träning beror på om du vill bygga muskler eller om du vill få en snabbare återhämtning. De beskriver och förklarar detta väldigt bra på Fitnessfrank.se men jag ska försöka mig på en snabb beskrivning. 

  • Innan träning: Om du vill ge din kropp extra mycket energi och näring för att bygga muskler så ska du få i dig proteiner innan träningen. 
  • Efter träning: Om du vill ge kroppen näring för att reparera nedbruten muskelvävnad ska du få i dig proteiner efter träningen. 

Men, det är du själv som avgör vilket som passar dig bäst. Proteiner behövs och oavsett om du äter tillskott eller om du får i dig det genom vanlig mat så tänk på att en full mage innan träning kan bli jobbigt, men det kan även en tom! 

 

18 Dec 2022