Elsäkerhet i jul

Många av er kanske redan har satt upp all julbelysning ute? Om inte, ta tillvara på de tips jag ska ge er, så att det blir säkert. El är ju ändå el och ska behandlas därefter. Tänk på att elinstallationer har samma krav både ute och inne och ska du göra en installation av el, så måste du anlita en behörig elektriker i Örnsköldsvik.

Inför att du ska sätta upp belysning ute, se till att först kontrollera alla uttagen som finns ute. De ska bland annat vara skyddsjordade. 

Kolla din belysning

Om du har äldre belysning, kolla att allt är helt. Det gäller inte bara lampor utan även sladd och kontakt. Är det glapp i kontakten eller att sladden är skadad, släng den (på rätt ställe) och köp nytt.

När du köper ny belysning, kolla då noga att den är för utomhusbuk. Detta gäller alla elprodukter, belysning och skarvsladdar. En produkt som inte är menad för utomhusbruk är inte byggd för att klara av kyla och fukt. Den ska ha rätt märkning med IP samt att den ska även vara CE märkt.

Sätta upp belysning

Var varsam när du ska sätta upp din belysning. Klättra inte runt på taket utan säkerhetssele och ha på dig skor! Se även till att ha bra material att använda, buntband är oftast bra att använda på olika ljusslingor och annat. Se gärna till att vara två, det blir lättare då!

12 Dec 2021