Hjärtstartare på offentliga platser räddar liv

På sajten hearty.se finns allt du behöver veta om hjärtstopp och hur man med hjälp av en hjärtstartare kan rädda liv. Ju fler hjärtstartare som finns tillgängliga ute på offentliga platser, desto mer ökar överlevnadsstatistiken för personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Alla kan använda en hjärtstartare, det finns alltid tydliga instruktioner på själva hjärtstartaren. Det är såklart givetvis alltid bra om någon med erfarenhet av att använda en hjärtstartare tar sig an uppgiften, mest kanske för att denna person bättre kan behålla lugnet. Det är dock inget krav, alla kan och bör använda en hjärtstartare på en människa som drabbas av hjärtstopp om en sådan finns tillgänglig.

Skaffa en hjärtstartare

En hjärtstartare som uppfyller marknadens stränga krav kostar en del. Man hittar ofta hjärtstartare i prisklassen mellan 15-20 000 kronor, men de kan också kosta mer än så. Det är viktigt att den hjärtstartare man köper uppfyller HLR rådets riktlinjer och att det finns en tydlig bruksanvisning på både svenska och engelska. Läs gärna mer om kraven på hjärtstartare här.

När man väl har investerat i en hjärtstartare så måste man ta ansvar för att underhålla den. Det finns absolut ingen poäng i att ha en hjärtstartare om den inte fungerar som den ska när den väl behöver användas. Du måste ha en regelbunden rutin för batterikontroll, elektroder och att instruktioner finns på plats.

Hjärt och lungräddning

Om någon drabbas av hjärtstillestånd ska hjärt- och lungräddning omedelbart påbörjas. Det finns nästan alltid någon i närheten som kan HLR. Hjärt- och lungräddning undervisas i skolorna, på arbetsplatser och många andra forum, målet är att alla ska kunna utföra basic HLR. Med HLR räddar man liv och med en hjärtstartare räddar man ännu fler.

Se till att det finns en hjärtstartare tillgänglig på din arbetsplats.

19 Jun 2015